Blog 2: Borstkanker en fysiotherapie

Er is zoveel mogelijk.

Therapie tijdens of na borstkanker: welke mogelijkheden zijn er?

Als je borstkanker hebt of hebt gehad, zijn er verschillende mogelijkheden voor therapieën. Het is niet zo dat je alle therapieën móet volgen. Dit hangt helemaal af van wat bij jou past en van de klachten die je ervaart. Daarbij zit je al in een medische molen, genoeg is ook genoeg. Maar welke therapieën zijn allemaal mogelijk? In deze blog vertel ik kort over de verschillende mogelijkheden. De verschillende soorten therapieën kunnen zijn; oefentherapie in de oefenzaal, hydrotherapie in het water, manuele lymfe drainage (MLD), litteken behandeling, therapeutische elastische kous (TEK), compressie middelen en dit gaat vaak in combinatie met huiswerkoefeningen.

Oefentherapie in de zaal
Tijdens de oefentherapie train je de kracht en uithoudingsvermogen van je lichaam en het aangedane gebied. Het is van belang dat je gedurende gehele periode traint om zo de achteruitgang te verminderen. Ook is het van belang dat je voor een operatie traint want, ‘’better in, better out’’. Algehele fitheid is dus belangrijk voor de gehele periode.

Hydrotherapie in het water

Wanneer je de oefentherapie in de zaal te zwaar is dan is oefentherapie in water een oplossing. In het water kan je beter bewegen en kost bewegen minder energie dan in de oefenzaal. Ook in het water ligt de aandacht op het trainen van kracht en uithoudingsvermogen van het lichaam en het aangedane gebied.

Manuele lymfe drainage (MLD)

Tijdens en na het traject van borstkanker kan het zijn dat de arm/flank/borst dik wordt, dus dat je oedeem ontwikkeld. Heb je last van oedeem (vochtophoping) in het aangedane gebied? Dan kan MLD de uitvinding zijn. Het aangedane gebied kan zijn; arm, flank of borst. MLD is een soort ‘’massage’’ techniek die er voor zorgt dat het lymfesysteem weer gestimuleerd wordt. Oedeem wordt door middel van een pomptechniek door de lymfebanen gestuwd. Een soort klepjes in de lymfebanen zorgen  ervoor dat het oedeem niet weer terug stroomt en dat systeem functioneert.

Litteken behandeling

Wanneer je tijdens het traject van borstkanker geopereerd wordt, ontstaat er een litteken. Tijdens de begeleiding is het van belang dat jouw litteken in de gaten wordt gehouden. Wij geven daarom advies als dat nodig is. Mocht er littekenverkleving ontstaan, dan kan dit behandelend worden. Het is van belang dat je litteken ‘’goed los’’ blijft om zo geen bewegingsbeperking te ontwikkelen.

Therapeutische elastische kous (TEK)

Wanneer het oedeem (vocht) in het aangedane gebied zoals een arm niet te verhelpen is met MLD, of er met MLD nog niet voldoende vermindering van je klachten zijn, dan is een Therapeutische Elastische Kous (TEK)  een oplossing. Mensen zien een TEK vaak als die lelijke oude/dikken kousen die hun oma ook altijd had. Tegenwoordig zijn ze veel mooier en kan je ze in veel kleuren bestellen. Welke soort kous het beste bij jouw past, bekijken we op dat moment. Je hebt recht op 2 paar/stuks per jaar, wel heeft dit met uw eigen risico te maken  maar, hier kunt u informatie over krijgen.

Compressie middelen

Wanneer het oedeem (vocht) in het aangedane gebied zoals een borst/flank niet te verhelpen is met MLD, of er met MLD nog niet voldoende vermindering van jouw klachten zijn, dan kunnen compressie middelen een oplossing zijn. Compressie middelen kunnen op veel verschillende manieren worden toegepast zoals, een compressie hemd, een pad voor in de bh etc. Er wordt op dat moment samen gekeken waar het probleem bij jouw zit en welke vorm van compressie middel daar het beste bij zou kunnen gaan werken. Compressiemiddelen komen vanuit de basisverzekering.

Huiswerkoefeningen

Alle bovenstaande therapieën worden vaak in combinatie met huiswerkoefeningen toegepast. De huiswerkoefeningen kunnen bestaan uit bijvoorbeeld het rekken van het verkleefde littekenweefsel, beweegadviezen voor thuis, MLD oefeningen voor thuis etc. Welke huiswerkoefeningen voor jouw van belang zijn hangt af van jouw specifieke klachten. Hier maken we samen een plan voor.

Heb je interesse gekregen in onze behandeltechnieken of wil je meer informatie, maak dan een afspraak of stel ons een vraag via het contactformulier. Samen kunnen we er voor zorgen dat je zo goed mogelijk door deze ‘’moeilijke’’ tijd heen komt en bouwen we samen weer aan een gezonde toekomst.

Meer informatie

Mailen & tarieven


Stuur ons een bericht of een e-mail en bekijk onze tarieven.

Ons contactformulier
» Vul hier ons contactformulier in

Liever mailen? Dat kan!
info@fysiotherapie-hoogeveen.nl

Onze tarieven
» Bekijk hier al onze tarieven

Bellen & langskomen


Voor vragen kun je natuurlijk ook bellen of langskomen.

Telefoonnummer

0528 26 52 94

Maandag en donderdag
07:30 uur tot 21:00 uur

Dinsdag, woensdag en vrijdag

07:30 uur tot 17:30 uur