Heeft u vragen? 0528-265294

De longen: Bewegen geeft lucht!

Wat is COPD?

COPD is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Wanneer u te maken krijgt met COPD krijgt u te maken met een ongeneeslijke longziekte. De luchtwegen zijn blijvend vernauwd. Daardoor werken u longen minder goed. U krijgt vaak last van hoesten, benauwdheid en slijm in de luchtwegen. Met de jaren wordt het moeilijker om genoeg lucht te krijgen. Zo kan bijvoorbeeld het wandelen steeds meer moeite gaan kosten.

COPD komt door een blijvende (chronische) ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen. Rook of prikkelende stofdeeltjes in de ingeademde lucht veroorzaken die ontstekingen. Niet alleen blootsteling aan dergelijke schadelijke stoffen kunnen de oorzaak zijn, maar ook erfelijkheid kan een rol spelen. De schade die hier door ontstaat is helaas onherstelbaar. Helaas bestaat er dus geen behandeling waardoor COPD over gaat.
U kunt uw klachten wel verminderen door u te houden aan enkele leefregels, zoals op tijd stoppen met roken, gezond eten en voldoende bewegen.

Omtrent het bewegen bent u aan het juiste adres bij Fysiotherapie de Leeuwerik in Hoogeveen. Onze specialisten op het gebied van de longen (Alianne Korterink en Gert Jan Oosterhuis) kunnen u daarbij heel goed helpen. Lees meer.