Heeft u vragen? 0528-265294

Wat is kinderbekkenfysiotherapie?

Kinderbekkenfysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie waarbij een kinderfysiotherapeut (KBF) of een bekkenfysiotherapeut zich heeft gespecialiseerd met een 1 jaar durende post-HBO opleiding in het oa. het behandelen van kinderen met plas- en/of poepproblemen.

Zindelijk worden gaat meestal vanzelf. De meeste kinderen worden zindelijk tussen twee en vier jaar. Om zindelijk te worden moeten kinderen dit echter wel kunnen, willen en begrijpen. Ze moeten kunnen voelen of ze een plas of poep moeten doen en begrijpen waarvoor een toilet of potje dient. In principe wordt een kind (meestal) eerst zindelijk voor ontlasting en daarna voor het plassen. Een kind is leerbaar vanaf ongeveer 5 jaar. Dan kan de KBF met het kind bewust gaan oefenen. Bij een jonger kind krijgen ouders gericht adviezen en wordt er een start gemaakt met spelenderwijs oefenen.

Wat zijn de klachten?

Hoe ziet de behandeling van kinderbekkenfysiotherapie eruit?

Oefentherapie kan gericht zijn op:

De kinderbekkenfysiotherapeut speelt in op de belevingswereld van het kind. Spelenderwijs leert het kind om weer vertrouwen in haar/zijn eigen lichaam te krijgen.

Het is belangrijk om thuis met uw kind de oefeningen met grote regelmaat te herhalen. Goede motivatie van uw kind maar ook veel inzet van u als ouder is essentieel. Hoe consequenter en regelmatiger er geoefend wordt des te groter is de kans op verbetering/herstel.

Hoe lang het traject van de behandeling duurt, is afhankelijk van de aard en de ernst van de klacht en hoe lang de klacht al bestaat.

Paulien van den Berg is binnen het team van onze fysiotherapiepraktijk gespecialiseerd in deze problematiek!
 

Hebt u vragen omtrent bekkenbodemtherapie bij Fysiotherapie de Leeuwerik in Hoogeveen, neem gerust contact met ons op middels telefoonnummer 0528-265924 of klik hier.

Wilt u  of uw kind zich direct aanmelden klik hier.