Motorische problemen bij peuters

Kinderen met motorische problemen (soms met de diagnose Development Coördinaton Disorder) hebben moeite met de coördinatie van bewegingen. Erg vervelend, want hierdoor kan het voorkomen dat kinderen minder goed kunnen doen aan sport en  teamsport. Ook kan invloed hebben op het gevoel van eigenwaarde en de emoties, de schoolprestaties en de lichamelijke gezondheid, met alle gevolgen van dien.

Fijn en grof motorisch
Er kan sprake zijn van fijn-motorische problemen, zoals schrijven, of grof motorische problemen, zoals een bal vangen of rennen. Bij schoolkinderen kunnen specifieke fijn-motorische problemen belangrijker zijn voor de schoolprestaties. Aan de andere kant zijn grof-motorische problemen belangrijk als het gaat om goed mee kunnen doen aan sport, spel en vrijetijdsbesteding en de ontwikkeling van sociaal contact met leeftijdsgenoten.

Hulpvraag
Kinderen met motorische problemen hebben behandeling nodig als er een duidelijke hulpvraag is bij het kind, de ouders en/of de leerkracht. Daarmee bedoelen we dat ze duidelijke leerdoelen hebben, zoals: ‘ik wil leren fietsen, sneller leren rennen en netter kunnen schrijven.‘ Het kunnen allerlei doelen zijn met betrekking tot algemene dagelijkse handelingen (zelfverzorging, vrijetijdsbesteding, spel en andere dagelijkse lichamelijke activiteit).

Oefenen met een kinderfysiotherapeut
Deze leerdoelen worden onder begeleiding van onze kinderfysiotherapeuten geoefend. Ook kijken we hoe het kind hier het beste mee om kan gaan. Daardoor wordt het zelfvertrouwen meer ontwikkeld en is meedoen met leeftijdsgenootjes gemakkelijker.

We maken tijdens de behandeling gebruik van de volgende methodes:

  • Taak-specifieke training
  • NTT (Neuromotor Task Training)
  • CO-OP (Cognitive Orientation to daily Occupational Performance)  

Daarnaast bekijken we altijd of we ook activiteiten inzetten om de fysieke fitheid te verbeteren (bijvoorbeeld, kracht, uithoudingsvermogen, lenigheid). Fitkids is hier een voorbeeld van.

Wil je meer informatie over onze werkwijze, methodes of heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op.

Meer informatie

Mailen & tarieven


Stuur ons een bericht of een e-mail en bekijk onze tarieven.

Ons contactformulier
» Vul hier ons contactformulier in

Liever mailen? Dat kan!
info@fysiotherapie-hoogeveen.nl

Onze tarieven
» Bekijk hier al onze tarieven

Bellen & langskomen


Voor vragen kun je natuurlijk ook bellen of langskomen.

Telefoonnummer

0528 26 52 94

Maandag en donderdag
07:30 uur tot 21:00 uur

Dinsdag, woensdag en vrijdag

07:30 uur tot 17:30 uur