Heeft u vragen? 0528-265294

Oedeemtherapie bij Fysiotherapie de Leeuwerik

Vanaf heden heeft Fysiotherapie de Leeuwerik in Hoogeveen 2 gecertificeerde oedeem therapeuten, te weten Chanien Oosterhuis en Alianne Korterink.

Maar wat is Oedeem?

Het lymfestelsel (lymfebanen en knopen) zorgt voor een voedende, zuiverende en drainerende werking. Het is een cruciaal aspect van hoe ons lichaam stoffen verwerkt en verdeelt over het lichaam. Lymfedrainage is dus een normale natuurlijke functie van ons lichaam. Dit proces kan echter, door verschillende oorzaken, verstoord raken. Veel mensen hebben last deze van abnormale ophoping van vocht in het lichaam. Sommige mensen hebben het erfelijke, en aangeboren, type 1 (primair) lymfoedeem. Anderen hebben type 2 (secundair) lymfoedeem dat zich kenmerkt door het ontstaan door chemotherapie, bestralingen, spataderen, operaties of ongevallen

.
Het meest voorkomende secundair oedeem is het ontstaan van beenoedeem tijdens het herstel van een gynaecologische ingreep. Oedeem in de arm na een borstoperatie komt ook vaak voor. Verder vinden we oedeem in de voeten, enkels, benen, de buik en de longen. Een andere vorm van oedeem is veneus oedeem, dat ontstaat door vaatwandzwakte.
Bij beide types lymfoedeem is het weefsel rondom het gebied van de lymfevaten gezwollen of beschadigt geraakt waardoor vocht wat zich in het lichaam ophoopt niet correct verwerkt kan worden.
Lipoedeem: Is een stoornis die zich kenmerkt door een ongelijkmatige verdeling van vetweefsel. Vaak is er een verschil is van twee kledingmaten tussen boven en onderlichaam, een begrenzing waardoor handen, voeten en enkels niet zijn aangedaan en er kunnen sneller blauwe plekken ontstaan. Lipoedeem kan zich ontwikkelen tijdens of net na de puberteit, zwangerschap of de menopauze. Lipoedeem is een chronische aandoening die naast een psychische belasting kan leiden tot lymfoedeem, gewrichtsklachten en spierkrachtsverlies.


Gelukkig is oedeemtherapie effectief bij zowel type 1 als type 2 lymfoedeem en bij lipoedeem.

Meer informatie? Klik hier